SMART WHEEL, MAAKT VAN IEDERE FIETS EEN E-BIKE!

Design brief

Studio Vogels werd door een Startup benaderd om een elektrisch fietswiel te ontwikkelen. Dit zelf te monteren voorwiel richt zich op gebruikers voor wie de kosten van een elektrische fiets te hoog zijn, maar toch elektrisch willen fietsen. Voor hen is het Smart wheel de budget oplossing om iedere bestaande fiets om te bouwen tot e-bike.

elektrisch fietswiel, Smart wheel

COMPONENTEN INTEGREREN

De uitdaging bij dit project lag bij het ontwerpen van een elektrisch voorwiel waarbij alle benodigde componenten zijn geïntegreerd in de behuizing. Daarnaast moest de behuizing ook te monteren zijn in de meest smalle voorvorken, zonder daarbij in te boeten op wendbaarheid.

elektrisch fietswiel, Smart wheel

DIRECT DRIVE

Een belangrijke oplossing werd gevonden door het fietswiel uit te rusten met een BLDC motor met Direct Drive. Hierbij konden alle elektrische componenten worden geïntegreerd in de stator, die verbonden is met de vooras en stil staat. Hier omheen draait alleen het wiel met de behuizing, waardoor de fiets niet inboet op wendbaarheid.

elektrisch fietswiel, Smart wheel

DIY

Door het compacte ontwerp past het Smart Wheel in bijna iedere voorvork. De gebruiker hoeft hiervoor alleen zijn voorwiel te verwisselen en een app te installeren. Voor fietsen met trommelremmen word een standaard Rollerbrake bijgeleverd.

elektrisch fietswiel, Smart wheel

KICKSTARTER

Van het Smart wheel is een werkend prototype gemaakt om potentiële investeerders te kunnen overtuigen.

elektrisch fietswiel, Smart wheel